Portföljen upp över 15 % i år

I torsdags (3:e juli) förra veckan gick min portfölj upp över 15 % för i år för första gången, för att sedan dyka ner igen strax under 15 % på fredagen. Detta kan jämföras med att SIX Return Index som mäter hela Stockholmsbörsens avkastning gått upp med 12,3 % i år. Det som gjorde att portföljen hoppade över 15 %-strecket var att Riksbanken sänkte reporäntan till 0,25 %, vilket gjorde att portföljen steg med nästan 2 %.

Avkastning portföljen vs SIX P Return Index

Det som främst drivit uppgången är småbolagen och investmentbolagen. Därefter kommer min globala indexfond och tillväxtmarknader som båda gått upp med 13,8 %. Sämst har Avanza Zero gått som gått upp med 9 %. Så det har alltså lönat sig att ha småbolag och investmentbolag extra viktade i portföljen, något som historiska fakta talar tydligt för. De internationella fonderna har gått upp bra i år, men det är främst för att kronan har försvagats 6 % i år. Justerat för valutakurser har de gått upp med 6,5 % i år. Danske Banks prognos är att kronan ytterligare försvagas 3 % till nästa år, men detta förutsatt en högre reporänta. Nu när reporäntan är 0,25 % lägre så kan kronan försvagas ännu mer. Så då är det alltså bra att äga utländska värdepapper. Däremot så sitter jag kvar vid min nuvarande fördelning på sparandet med 20 % i varje fond.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *