Egentlig kostnad för en bostad = skälig andrahandshyra för bostadsrätt

DN skrev idag om att andrahandshyrorna har ökat markant i Stockholm och övriga Sverige på grund av de nya reglerna om vad för andrahandshyra man kan ta för en bostadsrätt. Det intressanta är att den andrahandshyra man kan ta är den egentliga långsiktiga kostnaden för en bostadsrätt. Skälig hyra enligt de nya reglerna är 4 procent i avkastningsränta, avgiften till bostadsrättsföreningen och driftkostnader i form av el, bredband och telefoni. Så när man satte nivån med avkastningsränta på kapital så var det likt min egen bedömning, en ränta likt den 10 åriga/långsiktiga bostadsräntan eller den långsiktiga avkastningen på obligationer. I denna ränta så ingår också kostnaden för förslitningen på lägenheten och eventuella renoveringsbehov. Så det är alltså denna ränta på bostadens totala kostnad man bör räkna med när man köper en lägenhet. Ränteavdraget pareras av kostnader för förslitning och kanske inte kommer finnas kvar så länge till.

På Privata affärers hemsida så finns det ett verktyg där man kan räkna ut vilken hyra man kan ta, eller den egentliga kostnaden för lägenheten. För en 2:a på ca 50 kvm som i Uppsala kostar 1 600 000 kr + 3000 kr/månad i avgift blir den totala kostnaden 8333 kr. I centrala Stockholm kostar en 2:a på ca 50 kvm ungefär 3 500 000 kr i snitt + 2500 kr/månaden i avgift. Det innebär att den egentliga kostnaden är 14 166 kr per månad.

Kollar man på ännu mer exklusiva lägenheter i centrala Stockholm som kostar 6-7 miljoner, något också villor i Stockholmsförorterna kostar, så sticker kostnaden iväg. Med en avgift på 5000 kr per månad så blir kostnaden 25 000 – 28 000 kr per månad. Ganska kraftigt, men intressant nog så räknar folk på vad det kostar i nuläget, vilket fortfarande är på en hög nivå, 17 000 – 20 000 kr per månad enligt bankernas kalkyler.

Slutsatsen är att vid köp av lägenhet är det viktigt att räkna in avkastningsräntan. Kostnaden blir alltså inte den som man räknar på via bankernas kalkyler, utan oftast högre. Så till exempel i Uppsala kostar en 2:a ca 8300 kr per månad för att det ska vara en värdefull investering, snarare än 5000-6000 kr då man använder bankernas kalkyler. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *