Kommentar: Amerikanska börsens höga värdering

Just nu i stigande kurser är det många som oroar sig för att det kan komma en krasch snart. Kollar man på den svenska börsen så är nyckeltalen direktavkastning och p/e-tal inte så avsevärt höga. Direktavkastningen är 3,47 % jämfört med ett snitt på 4 % de senaste 10 åren och p/e-talet är 16,60.

Jämför man med den amerikanska börsen så är värderingen på denna mycket högre. Direktavkastningen är 1,92 % och p/e-talet är 19,54. Det är mycket högre jämfört med det historiska snittet som ligger på 4,42 % respektive 15,51. Däremot så var direktavkastningen lägre än dagens under åren 1997-2007, alltså innan finanskrisen, vilket innebär att det finns mycket som tyder på att vi är en ny period med låg direktavkastning till mötes.

Slutsatsen kan dras att på grund av högre direktavkastning så är den svenska börsen att föredra jämfört med den amerikanska. Det är troligtvis också därför den svenska börsen har presterat betydligt bättre än den amerikanska börsen de senaste 20 åren, då direktavkastningen varit den dubbla samt svenska företags förmåga att ge en betydlig vinsttillväxt. Även om inte vinsttillväxten är lika hög framöver så ger en hög direktavkastning en bra utveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.