Carnegie småbolagsfond vs AMF aktiefond småbolag

Sedan start av Carnegie småbolagsfond så har fonderna presterat ungefär som småbolagsindex. AMF:s fond har presterat lite sämre än index och Carnegie småbolagsfond har presterat lite bättre. Totalt sett så har Carnegies fond gett 80 % i avkastning sedan start, medan AMF:s fond gett 60 %. Deras investeringsstrategi är annorlunda, Carnegie satsar på ett fåtal starka bolag och har totalt 28 företag medan AMF satsar på ett flertal företag för att sprida riskerna och har totalt 90 företag. De tio största innehaven är 55 respektive 29 %.

Båda fonderna är intressanta och har båda bra strategier. Då jag helst vill ha en indexfond så känns det som att AMF:s fond passar mig mest, då den innehåller många fonder och kan på bästa sätt återspegla marknaden. Däremot så har Carnegie en intressant strategi och flera förespråkar aktiv förvaltning för just småbolag, då dessa inte är lika analyserade som stora bolag och den effektiva marknadshypotesen då inte håller. Dessa fonder tillsammans har de senaste åren gett samma avkastning som index, och säkrast vore då att satsa på både strategierna. Detta tåls att funderas på inför nästa inköp som kommer ske i slutet av månaden. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *