Ändring i allokering i månadssparandet

Vid månadsskiftet så har jag ändrat mitt månadssparande och har nu en större vikt i de marknader och fonder jag tror på och som är mer anpassad efter min investeringsstrategi. Vid senaste månadsskiftet var innehavet följande:

44,8 % Danske invest global index
23,1 % Avanza Zero
16,7 % AMF Aktiefond Småbolag
10,5 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
4,9 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index

Avkastningen i år har varit:
13,90 % AMF Aktiefond Småbolag
12,76 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10,27 % Danske invest global index
9,95 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index
8,96 % Avanza Zero

Så bäst avkastning har varit i småbolag och investmentbolag, något också är förväntat då de historiskt sett gett bäst avkastning. Däremot är dessa innehav ganska små i min portfölj och det är något som jag vill ändra. Mitt nya månadssparande är därför från och med denna månad följande allokering:
20 % Danske invest global index
20 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index
20 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
20 % Avanza Zero
20 % AMF Aktiefond Småbolag

Ökningen sker i tillväxtmarknader och investmentbolag. Tillväxtmarknader har de senaste fem åren gått sidledes och jag tror nu på ett uppsving på dessa marknader. P/E-talet är 12,5 jämfört med 18 på de utvecklade marknaderna och den framtida konjunkturuppgången kommer nog att gynna tillväxtmarknaderna markant. Nu är det bara att hoppas att trenden bryts och börserna går uppåt likt de utvecklade.

Investmentbolag får en högre andel då de har utklassat index stort de senaste 10 åren, läs en genomgående analys här. Jag fastnade för dem för två år sedan och de har klart presterat bra sen dess. Genom ett aktivt ägande i upp till 75 börsnoterade företag och ett flertal ”private equity” företag så lyckas de prestera klart bättre än börsen. Yales portfölj har en stor andel i så kallade ”private equity” och jag tror på den idén. 

Min fördelning på svenska aktier är nu en tredjedel i OMXS30, de trettio största företagen i Sverige. En tredjedel i Spiltan investmentbolag, tio stora investmentbolag varav hälften i Investor och Industrivärden. Slutligen en tredjedel i AMF småbolagsfond, där pengarna investeras i 90 små och medelstora bolag vilket har skapat en avkastning något under småbolagsindex de senaste 10 åren. 

Jag var rädd redan vid årskiftet att ha en högre andel i småbolag och investmentbolag då de gått så bra, något som jag fått ångra då de gått ännu bättre i år. Då de historiskt sett går bättre under längre perioder så räds jag nu inte att ha en hög andel av dessa i min portfölj utan hoppas att de fortsätter att prestera.

Mitt sparande ökar från 50-50 globala/svenska aktier till 40-60. Detta dels då jag vill ha mer nischade fonder i portföljen (globala småbolag finns endast som ETF:er), dels för att min strategi är anpassad efter den svenska konjunkturen och dels för att det är mycket som talar för den svenska börsen. Det som talar för den svenska börsen är att p/e-talet är lägre, direktavkastningen en procentenhet högre och att svenska bolag historiskt sett skapat en bra vinsttillväxt. Dessutom har jag en övervikt i småbolag och investmentbolag som skapat ännu bättre avkastning, något som jag också hoppas på i framtiden. Mot slutet av året så är fördelningen i portföljen kanske mer likt mitt nya månadssparande och vi har då sett hur det gått. Hittills i år har min portfölj slagit både sverigeindex och världsindex, något jag hoppas att den gör ännu mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *