Varför man ska välja fondförsäkring och indexfonder i sin tjänstepension (fondbolagens entrélösningar)

Igår läste jag ett informationsblad om varför man ska välja fonder med låga avgifter i sin tjänstepension eftersom det påverkar avkastningen så mycket. En procent lägre avgift ger ungefär en femtedel mindre i pension. Samma princip gäller också varför man ska välja aktier i sin tjänstepension då man är ung. Världsbörsen har gett en avkastning på 6 % per år efter inflation i mer än 100 år. De senaste 10 åren har obligationer gett en avkastning på 2 % per år efter inflation. De flesta traditionella försäkringarna har ungefär hälften i aktier och hälften i ränta/obligationer, vilket ger en avkastning på 4 % per år efter inflation. För en person i 25-års åldern som sätter in sina pengar i en global indexfond och får 6 % per år i inflationsjusterad avkastning ökar värdet 10 gånger på de 40 år som är till pensionen. I jämförelse så får en person som sätter in sina pengar i en traditionell fond endast 5 gånger pengarna. Därmed kommer personen som satt sina pengar i en global indexfond att få det dubbla i jämförelse med den som satt in pengarna i den traditionella fonden.

Totalt kan en fackligt ansluten statligt eller privatanställd välja hur man ska placera tjänstepensionen och premiepensionen vilka är 7 % av lönen. Som statligt anställd så måste 2 % sättas in i Kåpan. Vi tar exemplet att man har kontroll över 7 %. Sätter man in allt i indexfonder som ger en långsiktig avkastning på 6 % per år så kommer detta bli 70 % av lönen om 40 år. Om man däremot skulle välja traditionell försäkring så skulle det endast bli 35 %. Tur nog är de flesta bolagens entrélösning just denna lösning, där allt sätts in i en global och en svensk indexfond för att sedan när man närmar sig pension sätta över allt i räntefonder. Detsamma gäller premiepensionens sjunde AP-fond. Bland ITP-valen så är alla fondbolagens entrélösning bra enligt min mening. Funderar att också göra som SPP och AMF och placera 70 % i globala indexfonder och 30 % i svenska. Detta ger via Avanza en avgift på 0,28 %. Anledningen till att jag väljer Avanza inom PA03 är främst att den inte har någon årlig avgift, vilket påverkar väldigt mycket vid litet kapital, annars hade jag lika väl kunnat välja AMF eller någon annans entrélösning. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *