Varför jag har en övervikt av svenskt innehav

Som jag tidigare skrivit här på bloggen så har Stockholmsbörsen historiskt sett presterat väldigt bra och slagit världsbörsen som helhet. I dagsläget finns det också fler argument som talar för att Stockholmsbörsen kommer att prestera bättre än världsbörsen. MSCI Sweden som täcker 85 % av det totala värdet på Stockholmsbörsen har ett P/E på 16,15 och en direktavkastning på 3,61. Detta kan jämföras med MSCI World som har ett P/E på 17,52 och en direktavkastning på 2,47. MSCI Europe som är ungefär en fjärdedel av MSCI World har ungefär en värdering som MSCI Sweden. Men hälften av MSCI World är den amerikanska börsen som har ett P/E på 19,31 och en direktavkastning på 1,91. På grund av detta så är det mycket som talar för att Stockholmsbörsen kommer att gå bättre än världsbörsen, något som den lyckats med de senaste 20 åren då avkastningen är 12,7 % per år jämför med 7,5 % per år (i USD). I skrivande stund blir jag sugen på att ha ännu mer svenskt i portföljen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *