Tillväxtmarknader eller icke tillväxtmarknader?

Inför förra månadsskiftet så valde jag att inte investera i tillväxtmarknader i år. Detta på grund av en ökad risk för att dessa skulle gå ner under de kommande åren på grund av Feds minskade stödköp och andra faktorer. Däremot så finns det en anledning till Feds minskade stödköp och det är att världsekonomin går bättre och också tillväxtmarknaderna. Surt nog så har nu tillväxtmarknaderna gått upp 6 % den senaste månaden då investerare börjat intressera sig allt mer för tillväxtmarknader. Detta har lärt mig ännu en läxa som är traditionell inom aktiehandel, sälj aldrig om inte konjunkturen säger åt mig att sälja. Detta har fått mig att återigen kolla på potentialen för tillväxtmarknader.

Ett typiskt tips på fonder för långsiktigt sparande är att dela upp detta på tre fonder, en globalfond, en tillväxtmarknadsfond och en Sverigefond. Kollar man på t.ex. Yales och Harvards aktieinnehav tillämpar de en liknande strategi, en tredjedel nationella aktier, en tredjedel internationella aktier på utvecklade marknader och en tredjedel på tillväxtmarknader. Jag är däremot inte lika på att satsa fullt ut på tillväxtmarknader då de avkastat bättre de senaste 10 åren, men sämre de 20 senaste åren och endast utgör 10 % av världens aktiekapital.

Kollar man på värderingen just nu så ser det ut som en undervärdering jämfört med resten av världen. Tillväxtmarknader har backat med -2,5 % per år de senaste 3 åren, har ett P/E på 12,3 och direktavkastning 2,71 %. Detta kan jämföras med USA som har ökat med nästan 15 % per år de senaste 3 åren, har ett P/E på 19,3 och en direktavkastning på 1,9 %. Detta och generellt högre tillväxt i tillväxtmarknader talar för att tillväxtmarknader kommer att öka de närmaste åren jämfört med den globala börsen.

Just nu har jag inga tillväxtmarknader i portföljen på grund av Danske Invest Global Index endast investerar i i-länder. Därför har jag tänkt att investera 10 % per månad i tillväxtmarknader, liksom innan jag ändrade mig. Jag tänker inte ändra några av mina tidigare investeringar utan endast ändra mitt månadssparande. Valet faller återigen på Handelsbanken MSCI Emerging Markets. Om nu tillväxtmarknader inte går så bra så känns det ändå bättre än att jag totalt hade missat en uppgång. Det gäller endast 10 % av mitt totala månadssparande så det känns inte som en övervägande satsning. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *