Faller bostadspriserna?

En vän skrev till mig och undrade vad jag tyckte om bostadspriserna och hade noterat att de stannat av. De som har följt denna blogg ett tag har märkt att jag varit skeptisk till dagens bostadspriser och den ganska maniska fas vi varit inne i sedan 2012. Däremot har bostadspriser haft bra momentum och fortsatt upp. 
Kollar vi på utvecklingen för Valueguards bostadsindex toppade den på 222 i våras för bostäder generellt och 286 för bostadsrätter. Det innebär att sedan 2005 så har priserna gått upp med +122 % respektive + 186 %. Nedan är grafen för de två indexen med ett 10 månaders flytande medelvärde (motsvarande 200 dagars). Båda indexen är nu runt detta medelvärde men inte klart brutit under detta, vilket historiskt varit en bra trendsignal i alla möjliga tillgångar. Det skedde under lågkonjunkturerna 2009 och 2012 senast.
Källa: Valueguard

Än kan man inte från index säga att det direkt är ett trendskifte utan mer en avmattning. Booli kom också nyligen med en studie som visade att bostadspriserna på flera håll i landet fallit på ett år sikt, se dagens artikel från Di, vilket brukar vara en bra indikator på trendskifte. Om det nu blir ett trendskifte och bostadspriserna fortsätter falla så kan det ha stor påverkan på ekonomin i stort. Många institut har gjort studier på hur mycket ett fall i bostadspriser påverkar konsumtion, och även om man ska vara skeptisk till specifika siffror så är det i alla fall omfattande. Vi har nu haft en boost i ekonomin av bostadspriser som gått upp och det skulle kunna vända till att ekonomin dras tillbaka av bostadspriser som går ner.

Vi är däremot inte det enda landet med rusande bostadspriser, utan länder så som Australien, Kanada och Hong Kong har också haft rusande priser i samma skala. Ekonomen Steve Keen som specialiserat sig på skuldkriser påpekar just detta i våras och det problem en skuldkontraktion kan ha i en ekonomi, just det som vi sett i stora delar av euro-området.

Källa: Economist

Det är svårt att säga riktigt vad som kan hända och det kan bli så att vi fortsatt kommer att se högre bostadspriser, även om det känns svårt att uppnå i dagsläget. Det är mest att man bör vara medveten om de risker som finns samt att ta hänsyn till det i sitt investerande. Vi kan se en liknande utveckling som i början av 90-talet där börserna i resten av världen går bra men där svenska börsen går dåligt, en svag svensk krona och att det påverkar bolagen med hög inhemsk exponering negativt. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *