Den kommande kraschen

Förr eller senare kommer det en lågkonjunktur och nedgång på börsen. Vad som verkar nu så är vi just nu mitt inne i en så kallad björnmarknad. Oftast drivs denna björnmarknad av att kreditcykeln har vänt och att investerare börjar bli allt mer försiktiga med sitt kapital efter en lång period av expansion. Kollar vi på världens marknader kan man konstatera att så är fallet, räntorna faller på trygga tillgångar, spreaden mellan trygga och otrygga räntetillgångar börjar gå upp, marginal-debt på börs börjar sjunka från rekordnivåer och en dyr börs börjar sjunka.

Men det är mycket som är annorlunda nu jämfört med andra tillfällen, centralbankerna har en expansiv penningpolitik, Europa har inte riktigt haft en högkonjunktur, flera tillväxtmarknader har lågkonjunktur, QE över världen pågår för fullt och det är fortfarande billigt att låna. Ännu tuffar både ekonomi och bostadsmarknad på i bra takt. Frågan man kan ställa sig är hur allvarlig denna björnmarknad som vi är inne i kommer att bli och vad som kommer att hända framöver?

Det vi ser nu påminner mycket om de historiska händelserna 1973 och 2008 då oljekrisen och finanskrisen tog sin form. 1973-1974 var det år då Warren Buffett tyckte att börsen var billig nog att gå in igen och köpa aktier. Trots detta möttes han av fortsatta nedgångar på -30 % och det tog ett tag innan börsen vände. På samma sätt som nu leddes börsen av några högt värderade starka bolag medan det fanns en hel del billiga bolag i andra områden.

I boken Value Investing av James Montier målas bilden för första halvåret 2008 upp. Boken innehåller artiklar från 2007-2008 och handlar om hur effektivt det är att implementera värdeinvestering över tid. I boken konstateras det att utifrån dessa mått är tillväxtmarknader och råvaror alldeles för högt värderade men att det i övrigt finns en uppsjö av potentiella värdeinvesteringar. Redan under första halvåret av 2008 fanns det rekordmånga net-nets ute på marknaden, mycket likt fallet 1973-1974. Vi vet alla vad som hände hösten 2008 och att aktier trots deras låga värdering fortsatte rakt ner i källaren.

Å andra sidan så är dagens situation också mycket lik den som vi hade år 2000, med högt värderade aktier i vissa delar av börsen och lågt värderade aktier i andra delar. Åren innan 2000 hade också guld och råvaror haft en krasch samt stora delar av tillväxtmarknaderna befann sig i en lågkonjunktur som nu. Visst var det en lågkonjunktur i början av 2000-talet om än inte lika allvarlig som finanskrisen.

Vår situation på börsen i dagsläget påminner mycket om de tidigare scenariorna som är uppmålade ovan. Om det nu kommer utveckla sig liknande är frågan. Troligtvis kommer vi se en fortsatt vändning av kreditcykeln och vidare nedgångar på börsen, speciellt bland förhoppningsbolag och dyra teknologibolag. Det är svårt att spå i om räntorna kommer att gå upp, men det kan bli så att en fallande börs och kontraktion kommer att pressa bostadspriserna. Vi är endast i början av en kreditkontraktion och det kan ta fortsatt något år innan cykeln vänder igen. Sen vet man inte om centralbankerna lyckas avvärja denna kontraktion, men det är också vettigt att tänka på att ibland kan det behövas en kontraktion för att inte underblåsa bubblor.

En sådan kontraktion kan också testa värderingen av olika tillgångar där det mest intressanta för oss svenskar är dagens bostadspriser. Trots en fallande börs har vi ännu inte sett en avmattning där, men fortsätter det borde det sätta sina spår, speciellt om ekonomin börjar ändra riktning. Vi har nu sett en 50 %-ig uppgång de senaste åren i ett redan högt värderat tillgångsslag, så det ska bli mycket intressant och se om det är långsiktigt hållbart.

Man vet aldrig om kraschen är här eller om det endast är lite orosmoln på börshimlen. Sen är det också svårt att definiera en krasch. 2011 hade vi en lågkonjunktur och nedgång här i Europa, men ska den klassas som en krasch? Kommer vi se en liknande nedgång nu? Kommer det blir som 90-talskrisen, IT-bubblan eller finanskrisen? Troligtvis kommer likheter finnas men se lite annorlunda ut. Det enda man vet historiskt sett är att ekonomin går i cykler och att marknader är ”mean-reverting”, vilket innebär att dyrt kommer att gå ner i pris och billigt kommer gå upp i pris.

Läs mer:
https://www.thefelderreport.com/2016/04/13/stocks-and-bonds-are-saying-totally-different-things-about-the-economy-right-now/
https://www.thefelderreport.com/2016/04/12/heres-the-perfect-metaphor-for-fed-policy/
http://www.bloomberg.com/news/videos/2016-02-17/has-the-market-crash-only-just-begun
http://www.tradevenue.se/SpreZZaturian/qe-explained-and-panic-ahead-fimbulwinter
http://gottodix.blogspot.se/2016/04/dyster-syn-pa-varlden-av-imf-annu-en.html
http://gottodix.blogspot.se/2016/04/rapportladdar-laga-forvantningar-kan-ge.html

3 reaktioner på ”Den kommande kraschen”

 1. Nästa krasch kan komma att ske på andra marknader än aktiemarknaden. Den växande skuldbördan hos centralbanker och stater ger större skäl till oro, kan jag tycka.

 2. Det finns en stor brist i björnresonemanget. Den "tredje" rusning som förespråkarna pekar på från förra året var helt skapad av nya QE-pengar från ECB. De vanliga tecknen som stigande ränta eller höga råvarupriser lyser fortfarande med sin frånvaro.

  Kan vara, som Johan är inne på, att det bubblar en skuldkris. Många ser ju att den rullat runt världen rätt länge.

  Vill lansera en annan oroshärd – lönsamhetskrasch i bank och försäkring. Många bolag i de branscherna kan inte ens långsiktigt (med nuvarande förväntningar) ge krävd avkastning på eget kapital. Det kan ge en ny form av bankrusning.

 3. Ja, vi får se. Det kan mycket väl bara bli bara någon slags normalisering eller liknande också. QE rullar på och skulderna ligger kvar. Kanske snarare inte blir någon större panik eller krasch på marknaderna utan snarare att den sidledes utveckling vi sett i Europa sedan 2010 fortsätter utan större upp och nedgångar. Det är ju också värt att notera att värderingarna runt om i världen ser också mycket annorlunda ut, med billiga tillväxtmarknader och Europeiska marknader men en dyr amerikansk börs.

  Intressant. Verkar vara flera branscher som är pressade nu. Såg att i USA faller vinsterna från toppnivåer, vilket verkar vara brett över branscherna. Får se om de lyckas hålla vinsterna på liknande nivåer framöver.

  Ska bli i alla fall intressant att bevaka vad som sker framöver. Dagens läge är riktigt intressant utifrån det senaste årets händelser på marknaderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *