Testar BLSH model aka Bullshit model

Jag har valt att göra något extraordinärt, att försöka mig på BLSH = Buy Low, Sell High i min aktiva portfölj, eller Bullshit model som Mikael Syding så fint kallar det. Visst, jag går på också på momentum och nu är både OMXSPI och OMXS30 under MA200. Men det finns många signaler som gör att jag väljer att applicera detta nu och varför jag inte anser att vi är i samma läge som i oktober då vi senast gick under MA200. Jag tänkte sammanfatta dessa i detta inlägg och beskriva varför jag gjorde som jag gjorde.

Först så vill jag bara säga att jag går försiktigt fram. Det finns saker som minusränta och konjunktur som talar för att vi kan komma att se en vidare uppgång framöver. Därför valde jag att sälja av mina innehav som jag ansåg vara dyra, Byggmax och Per Aarsleff (tyvärr precis innan Byggmax visade på sitt extraordinära kvartalsresultat, men jag hade ändå sålt det efter det). I resten av innehaven halverade jag innehavet. Jag gjorde också en lite mindre omfördelning så min Fysikerportfölj ser ut så här:

20 % Aktiv portfölj
30 % Enkla fondportföljen
25 % Enkla aktieportföljen
25 % Ränteportfölj

Det innebär att halva min aktiva portfölj är i räntor och halva är i aktier. Totalt är hela mitt innehav fortfarande sparat 65 % i aktier och 35 % i räntor. Jag funderar också på att behålla fördelningen ovan ett tag eftersom jag hellre vill att en större del av portföljen ligger i passivt förvaltade innehav än aktivt förvaltade (haha, se vad jag gjorde nu i min aktiva förvaltning, testar på att tajma marknaden aktivt…).

Anledningen till att jag valt att sälja är följande:

  • Grexit verkar mer och mer som det mest sannolika scenariot. Detta är en oroande faktor men inte den största. 
  • KINA! Kinas börskrasch rullar på i nya höjder. Att tro att vi inte kommer bli påverkade är lite väl naivt. Kinas ekonomi saktar in och då de bidrar med 22 % av världens tillväxt så är det en stor faktor. Visst, det kanske inte händer nu, men inom något år så.
  • Värderingarna. Allt är dyrt som jag skrev tidigare. Enda som ger support till fortsatta investeringar i aktier, obligationer och fastigheter är momentum som nu börjar tappa för alla tre. Meb Fabers timing model är nu 80 % i cash och enda som ligger över MA10 är S&P 500, världens högst värderade börs: http://mebfaber.com/timing-model/
  • Vacklande konjunktur. Vi får se vad kvartalsrapporterna säger. Antingen så går det upp eller ner. 
  • Råvarorna faller för fullt igen. Oljan är ner -10 % på en vecka och silver och andra råvaror faller likaså. 
  • Hittar inget billigt bolag! Efter jag sålde mina två övervärderade bolag så kollade jag runt på den svenska börsen och hittar inget billigt bolag förutom de jag har, och de är inte så billiga. Oavsett bolag så är värderingen mer än 20-30 % över det tio-åriga snittet. På large och mid cap är det 7 av ca 150 bolag som värderas under EV/EBIT 10 (exkluderat finansiella). 
Hittills så har inte mina innehav påverkats av krisen, men en större nedgång kan lätt komma ikapp.
Vi får se om det var rätt beslut eller ej. Jag kommer nu att avvakta och se vad som kommer hända framöver. Visar marknaden på en förnyad styrka kan jag gå in igen, för då kan vi ha återupprepat ett -98/-06 scenario och ha 20-30 % kvar till toppen av både börs och konjunktur. Notera också att jag endast går in och ut med halva min aktiva portfölj vilket är 10 % av mitt totala innehav, den andra halvan behåller jag oavsett marknadsläge. I övrigt så följer jag mina strategier och kommer alltid ligga fullt exponerad mot börsen i min kvantitativa strategi.

Nu får vi se om det var rätt beslut eller total bullshit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *