Skapat en momentumportfölj

Momentum är en av de främsta anomaliteterna på marknaden och innebär att det som går upp fortsätter att gå upp. Sedan årskiftet har jag följt utvecklingen för en eventuell momentumportfölj och kommit fram till att en sådan skulle ha gått upp med 10-20 % över index men med en turnover på ca 50 %. För att själv testa hur en sådan portfölj skulle fungera i praktiken så valde jag att skapa en liten momentumportfölj, vilket nu är möjligt på grund av mini-courtagen. 
Reglerna är följande: Köp de 10 aktier som gått upp mest det senaste året på large och mid cap. Håll dessa i en månad. Byt ut vid varje månadsskifte mot de nya som platsar sig på listan (oftast 1-2 byten per månad). Ligg lång i marknaden oavsett marknadsläge.
Här är de nuvarande innehaven:

Den senaste månaden skulle ovanstående portfölj i skrivande stund ha gett + 11,7 % i avkastning mot index på + 1,6 %.

Anledningen till att jag skapat denna portfölj är för att se hur stor turnover och kostnad det blir samt hur den kommer att gå framöver givet två scenarion: ett sista bull race eller en bear market. Det ska bli riktigt intressant att se hur portföljen presterar i båda scenariorna, om den minskar nedsidan i en bear market och om den ökar uppsidan i en bullmarket. Det ska också bli intressant och se hur enskilda dagar presterar och om den är mer volatil än index.

Nu på sista tiden så har vissa innehav haft rejält motvind av rapporterna, något som oftast händer i förhoppningsbolag som dessa. Sedan köpet i måndags är portföljen ner på grund av detta, men vi får se om det kommer en återhämtning. Det ska bli intressant också och se hur många som behöver bytas ut i slutet av månaden och om avkastningen blivit högre.

Jag ska också testa och se hur portföljen står sig mot att man håller aktierna per kvartal. Alltså samma tillbakablickande period men längre håll-tider. Jag har sett resultat på att detta kan ge riktigt hög avkastning och man får lägre turnover. Så det blir då en koll i oktober vilket som gått bäst, att byta ut aktierna månadsvis eller att behålla dem i tre månader.

Ett problem jag ser med portföljen är däremot att vissa aktier, t.ex. Fingerprint och Mycronic, som är ganska upphaussade måste falla med -50 % innan de går ur listan. Däremot så får man hänga med på nästa Fingerprint och Mycronic som kan driva upp avkastning. Mycronic skulle hamnat i momentumportföljen den 1:a november och har sedan dess gått upp med 176 %. Ligger de kvar med samma värdering försvinner de automatiskt.

Oavsett utgång så är det ett riktigt intressant projekt och det ska bli roligt och se hur bra den presterar och hur hög turnover den har innan den kanske tas med som en större del av sparandet.

För övrigt så gick min aktiva portfölj upp på ATH igår och ligger nu 12 % högre än index sedan starten i februari. Ganska nöjd hittills med resultatet, men frågan är om det kommer att hålla i sig.

EDIT:
Hittade denna artikel som skrev att i USA så har momentum fungerat riktigt bra, likt som jag observerat i Sverige. Där har också värde underpresterat, vilket också skett här. Det ska bli intressant och se om förhållandet framöver kommer att bli det omvända. http://thereformedbroker.com/2015/07/16/stop-the-presses-blackrock-has-a-passive-index-outflow/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *