Björnarna duggar tätt

Jag lyssnade på Fill or kill-bloggen för första gången och deras senaste avsnitt handlade om just det som jag satt in mig i senaste veckorna: allt som kan gå fel. Det var ett riktigt intressant avsnitt och de kom fram till i stort sett liknande saker som jag själv.

Lite sammanfattning:

 • Centralbankerna trycker pengar för fullt, vilket skapar problem på marknaden med krediter och så vidare.
 • Sverige har undvikit den devalvering av lån som resten av världen sett. Det finns mycket problem med den svenska låneskulden och många låntagare tar en mycket större risk än vad man inser. 
 • Tillväxtmarknaders och kinas ekonomi saktar ner kraftigt. Detta kan spilla över på resten av världsekonomin. 
 • Preffar och junk-bonds är riktigt farliga. De liknar dessa med Ponzi-scheme. Det räcker med att bara läsa ”The Intelligent investor” för att inse att man ska undvika sådana investeringar. 
Det är lite kortfattat vad de kom fram till och liknande det som jag skrivit här på bloggen. De kom fram till dessa faror, men tror att det kan dröja ett tag tills konsekvenserna av detta kommer.
En annan som har slagit över till björn från att vara tjur hela hösten är Arne Talving aka Kavastu. Han börjar nu anse att det kanske inte kommer att bli så mycket mer av denna tjurmarknad efter nu 6,5 år av denna. Han uppdaterar regelbundet på twitter om att kanske gå ur i juli om inte marknaden vänder. Senast skrev han ett bra blogginlägg om en fiktiv ung sparare, Jens, som förlorar på sina pengar av att satsa på förhoppningsbolag på börsen.
Det finns flera björnar jag skrivit om här på bloggen, se inläggen nedan, men än så länge tror jag inte vi kommer att se ett börsfall. Kanske kommer det i slutet av detta år, men kollar vi på var vi befinner oss i konjunkturen kan det mycket väl dröja 1-2 år. Läste Värdebyråns inlägg om Micheal Burry. Han satsade på att den amerikanska bostadsmarknaden skulle gå ner och förutspådde subprime krisen. Han började blanka allt under 2006 och fick ta en -18 % förlust innan han fick rätt under 2007-2008. Så det kan mycket väl dröja något år innan den kris som förutspås av vissa slår in. Dessutom är det otroligt svårt att förutspå sådana kriser, t.ex. har det varnats om en bostadsbubbla sedan innan 2010.
Mina inlägg här senaste om tankar om konjunkturstrategin och marknadstajming var mitt svar på dessa funderingar. Mycket talar för att det kan både gå upp och dyka framöver och jag kom fram till att det bästa är att helt enkelt undvika spekulationer och gå på enkla marknadssignaler. Då slipper man oroa sig och veta att det fungerar bra ändå. Dual momentum fixar nedsidan och en mekanisk strategi vet man går bra i längden, speciellt efter en björnmarknad. Jag tänkte ringa i klockan och utlysa björnmarknad om absolut momentum-signalen slår ut och en förvarning skulle vara om konjunkturbarometern går över 110. Fram tills dess fortsätter jag investera som vanligt, men lite mer försiktigt.

Läs mer:
http://fillorkill.se/avsnitt-12-in-riksbanken-we-trust/
http://arnetalving.se/2015/06/24/jens-blogg/
https://vardebyran.wordpress.com/2015/06/21/vem-ar-dr-michael-burry/
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/allt-ar-dyrt.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/har-vi-en-bostadsbubbla.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/funderingar-om-konjunkturstrategin.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/tankar-om-marknadstajming.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/kommer-kraschen-nu.html

7 reaktioner på ”Björnarna duggar tätt”

 1. Ur ett tekniskt perspektiv skulle man annars kunna spekulera i om vi bara faller tillbaka på stödet i den långa positiva trenden från 2012-2014. Dvs den extrema uppgången nu i jan-feb suddas ut men vi fortsätter sen "som vanligt"?

  /Fredrik

 2. Ja, kanske, inte kollat på det ur det perspektivet. Kollar nästan endast momentum och MA. Positivt momentum (börsen upp på ett år eller över MAxxx), tuta och kör, negativt momentum, se upp.

 3. Jo, jag menar trenden kring MA50, MA100, mätt från jan 2012 ungefär. Den nivån/stödet närmar vi oss nu, dvs drygt 1500. vi fårse!

  /Fredrik (ej TA-expert)

 4. Hej,
  Tack för en bra blog. Jag tycker det är svårt med att tajma marknaden. Ligger just nu med ca 35% i aktier. Köper för 1/3 av det jag kan spara varje månad och resterande 2/3 sparas på kontot inför en nedgång. Jag köper endast utdelande aktier, har tidigare hoppat in och ut men när jag tittar på det över tid så tror jag att jag hade legat till bättre nu om jag hade behållt och istället köpt för ett mindre belopp varje månad (som jag gör nu) när jag hade uppfattat marknaden som generellt övervärderad. Din tanke är att gå ur marknaden helt när du börjar få konkreta varningar exempelvis konjunkturbarometern?
  Håller med om att det ser skakigt ut.

  Återigen tack för att du delar med dig av dina ideer och tankar.

  Mvh
  /P

 5. Jag tycker det är intressant att se vad Skagen Vekst har satsat på sistone. De har förändrat placeringsinriktning. Gått från 50/50% Norska/Internationella aktier till 50/50% Nordiska/Internationella aktier. Deras största nordiska innehav nu efter den uppdelningen är Norsk Hydro, Norwegian Air Shuttle. Teliasonera, Danske Bank, Carlsberg och ABB. Vet inte om detta är något att ha. Men själv ska jag försöka hålla dessa på minnet och följa upp senare. Däremot deras nya fond Skagen Focus är jag skeptisk till. Men vem vet, det kan kanske gå bra i framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *