Kontinuerliga inköp

En sak jag funderat på är hur jag ska göra inköpen i min aktiva portfölj. Det finns olika modeller, ena är att göra kontinuerliga inköp och andra är att spara ihop en kassa och slå till då man hittar en lämplig köpkandidat. Warren Buffett är känd för att hålla en stor kassa för att köpa när tillfälle finns och det är också något som Joel Greenblatt rekommenderar i sin första bok. Däremot finns det många investerare som köper löpande, för att sprida ut sina inköp i vissa bolag. Själv står jag i det dilemma som flera värdeinvesterare försöker undvika genom att hålla en kassa; att omvärdera aktien efter mitt första inköp för att se om det är vettigt att öka eller inte. Mycket händer på bara ett par månader och frågan är om aktien är lika köpvärd nu som då? Det var denna inställning jag hade för en vecka sen, men nu efter att ha analyserat och gått igenom mina aktier så insåg jag att detta faktiskt var något bra. Dels är det för att jag märkt att flera av mina aktier inte värderas upp väsentligt utan de är fortsatt köpvärda, dels så fick jag en bra genomgång av mina nuvarande innehav som jag var mindre säker på. Som Joel Greenblatt säger: ”put all your eggs in one basket and watch it really carefully”.

Allmänt så tycker jag att ha en kassa och genomföra väl valda inköp är en bra idé. Situationen för mig för tillfället är däremot lite annorlunda då jag har en relativt nystartad portfölj och sätter in mer än 10 % av innehavet varje månad. En lämplig kassa skulle annars vara 10-20 % då det är ungefär så mycket jag skulle lägga på ett nytt inköp. Med min nuvarande portfölj är det något som skapas automatiskt varje månad och då mitt mål för många av mina innehav är att jag ska behålla dem åtminstone i ett halvår till så innebär att jag kommer öka i nuvarande innehav. Däremot, om jag inte ser någon potential i mina nuvarande innehav så kommer jag att självklart spara undan pengarna till ett bättre tillfälle. Framöver med en större portfölj så känns det lämpligt att bygga upp en kassa med månadssparandet och sedan antingen öka i innehav jag tror på eller spara för ett nytt inköp. Oavsett vad så tror jag att det viktiga är att ha likvider tillgängliga för ett nyinköp när läge ges.

Hur gör ni? Kontinuerliga inköp eller endast en gång per aktie och varför?

9 reaktioner på ”Kontinuerliga inköp”

 1. Blandat. När jag plockade ut allt jag hade från de värdelösa produkter som storbanken prackat på mig och gick över till Avanza så köpte jag aktier för allt mitt investeringsbara kapital vid ett tillfälle. Men då hade jag också fog för uppfattningen att börsen var väldigt lågt värderad (detta var hösten 2011). Generellt så tror jag på att köpa vid ett tillfälle om man sitter på en hög pengar som ska investeras och har gjort analysen att aktien i fråga är köpvärd vid rådande kurs. Det jag däremot ofta gör efter att jag tagit position är att fylla på med fler köp i samma aktie, främst genom månadssparande och återinvesterade utdelningar. Huvudtanken är att ju längre tid pengarna är i arbete desto bättre avkastning, alltså köper jag så snart jag kan när jag har pengar som ska investeras. Tycker alltid det går att hitta köpläge någonstans (helst ska det vara konstant köpläge i de aktier jag äger, annars är det läge att fundera på att sälja).

 2. Tycker det finns en vits att sprida ut inköpen om det är utdelningar som är det primära målet. Om målet är att försöka köpa billigt, sälja dyrare så är det mer rimligt att satsa allt på ett kort, men då kanske inte utdelningar primärt, utan värdeökningen, man vill åt.

  Min fråga är, hur länge behöver man vänta tills ett köptillfälle dyker upp? och kan man tjäna några kronor på utdelningen fram tills dess att det hägrande köptillfället uppstår? Kan ju vara kostsamt att stå utanför med en stor kassa.

  En variant kan ju således vara att investera 50 % i ett bräde och sedan fylla på lite kontinuerligt allteftersom tiden går. Ibland står kursen högt, och då behöver man ju naturligtvis inte köpa, står den lägre kan man köpa mer.

  Förutsatt att man gjort sin hemläxa i de tilltänkta casen givetvis.

  Johan

 3. Om man har gjort sin hemläxa väl och vet vilka aktier man vill äga så tror jag man kan sitta på en stor kassa för att vänta ut rätt pris. Kolla högst/lägst pris på dina favoritaktier under 12 månader så blir du rätt överraskad hur mycket de kan ha varierat i pris. Har du stenkoll på dina favoriter är det bara att vänta på tillfällig dipp och öka i portföljen… Tråkigt och kräver tålamod men rätt lönsamt på sikt !

 4. Ja, det är alltid svårt med hur man ska göra med en större summa pengar. Jag håller med dig om din sista punkt, det är just det jag funderat på att om jag inte är villig att öka, varför ska jag då behålla aktien? Det känns bra att varje månad se över portföljen och då se om alla verkligen platsar i portföljen.

 5. Håller med dig. Det blir lätt marknadsspekulation etc om man väntar på rätt köpläge. Men det kan också bli svårt om man hela tiden måste köpa något för pengarna. Själv försöker jag främst köpa aktier långt under dess fair/intrinsic value. Så det dilemma som det står mellan är att antingen investera i sina befintliga innehav som har börjat värderas upp, eller spara pengarna för att köpa en aktie inom de närmsta månaderna i något riktigt undervärderat.

 6. Jag har aldrig hört talas om en investeringsmetodik som över tid slår ett månadssparande i en bred indexfond. Den stora fördelen är att placeraren inte behöver bry sitt huvud med frågor av typen. Är börsen dyr? Är börsen billig?

  Fördelen med att slippa ta ställning till dessa frågor kan inte nog överskattas.

  Med vänlig hälsning
  Lars

 7. Jag syftade här på en aktivt förvaltad aktieportfölj och om man då ta en position i en aktie och sedan leta efter en ny eller om man ska öka i den aktuella positionen. Det beror nog på investeringsstrategi. Självklart vid indexsparande så bör man månadsspara, vilket jag också gör (också i mitt aktiva aktiesparande). När det gäller att spekulera i marknaden så är jag också övertygad att man inte ska ta några aktiva beslut.

 8. En förvaltad aktiv aktieportfölj är för mig att se över alla innehav 12 ggr per år, sen anpassa & byta ut de som inte håller måttet eller att de gått så bra så att måttet runnit över. Sen köpa de billiga aktierna som skall stiga.

 9. Bloggaren har ju i sitt inlägg nämnt två personer vars metodik slagit index över många år. Du får väl läsa på lite bättre Lars;)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *