Backtest av Dual momentum på SPP:s indexfonder

Jag har nu tillämpat dual momentum på min indexportfölj för att komplettera min konjunkturstrategi som jag använder i mitt direkta aktieinnehav. På grund av detta ville jag göra ett back-test av de fonder jag har, samt så var jag osäker om det var bäst att ha endast SPP Global + Sverige i aktiedelen eller om jag skulle utöka till SPP Sverige/Japan/Europa och USA. Nu har jag gjort mitt backtest sedan sommaren 2001 och fått resultatet i grafen nedan. Reglerna fungerar som följer: testa vilken indexfond som haft bäst utveckling det senaste året, köp denna och håll i en månad. Är utvecklingen sämre än SPP Penningmarknadsfond så köp SPP Obligationsfond. Upprepa varje månadsskifte. 
Vi ser att Sverige och Globalfonder är klart bästa vinnaren med en utveckling på +300 % jämfört med +150 % för den andra kombinationen samt att bara ha SPP Sverige. Största förlust är också endast -28,6 % under 2007-2008 jämfört med ca -50 % för SPP Sverige. Jämför vi med SPP Sverige så är utvecklingen klart bättre till mycket lägre volatilitet. Jämför vi med SPP Global så har denna knappt gett någon avkastning dessa 14 år medan dual momentum portföljen gett en avsevärd avkastning. 
Jag trodde att det skulle ge bättre resultat med fler marknader, men det blev det inte. Så frågan man kan ställa sig är varför? En av anledningarna är antalet byten. Dual momentum med Sverige/Global hade i snitt ett byte per år. Den andra strategin hade ca 15 byten sedan 2010. Vissa perioder byttes innehavet ut varje månad. Dessutom så hoppade man också på mindre toppar i olika marknader, t.ex. Japan under 2006 som gjorde att man förlorade mycket enskilda år. 
Dual momentum med bara Sverige/Global presterade mycket mer som den Dual momentum portfölj Antonacci rekommenderade för USA. Den är enkel med endast tre innehav och har mycket lägre volatilitet. Dessutom gör den det lätt för investerare som är osäker att välja mellan att investera i svensk och global indexfond. Själv skulle jag vara osäker att endast investera på svenska marknaden framöver, men jag skulle också vara missnöjd med den avkastning som en global indexfond gett de senaste 15 åren. Detta känns som ett bra sätt att kombinera att investera både brett och globalt med en mer begränsad nedsida. 
Jag har också gjort ett backtest med absolut momentum på svenska index som jag kommer redovisa här på bloggen. Där har jag data från 1919-2006 vilket ökar tidshorisonten då ett 14-årigt backtest är lite väl kort tid. Det känns bra att detta backtest bekräftar Antonaccis tes i svenska förhållanden, men tidsspannet är lite kort. Däremot så kan ett absolut momentum test på svenska aktier, vilket kan ses som en nedre gräns (relativ momentum boostar resultaten), bekräfta dual momentumstrategin över en längre tid.

25 reaktioner på ”Backtest av Dual momentum på SPP:s indexfonder”

 1. Kul läsning!
  Hur ofta ska man jämföra Sverige, Global, Obligation och Ränta?
  Hur kan jag jämföra med den riskfria räntan?

 2. Hej, har du tittat på olika tillbakablicksperioder? En kritik mot dual momentum jag sett är att i USA har 12 månaders tid inte presterat särskilt bra sen runt 2006. Det vore intressant att se vad skillnaden blir med tex 6 månader. Något du tittat på?

  V

 3. Hej,

  Tack för att du driver en de bättre bloggarna i etern.

  Tänkte bara fråga vart man enklast får ut data för att genomföra liknande backtest för egna teser?

 4. Roligt att du tycker det.

  Man jämför varje månad, jag gör det i dagsläget på Avanzas hemsida och så väljer jag bara att visa SPP:s fonder och utveckling 1 år. Sedan gör jag antagandet att deras penningmarknadsfond ger den riskfria räntan. Så om aktiefonderna presterat bättre än denna köper jag dessa, annars obligationsfonden. Jag passar på att göra det i och med månadsinsättningen i slutet av månaden.

 5. Nej, inte än. Det skulle man kunna göra. Många studier jag sett har visat att vanlig momentum på aktier gett bäst avkastning på 6 månader. Antonacci säger däremot att på marknader är 12 månader bättre, men att andra går att använda men kan införa mer volatilitet. Varje byte kostar och med 12 månader så byter man endast ca 1 gång per år. I Sverige har dessutom dual momentum gett ca den dubbla avkastningen mot en svensk indexfond sedan 2007 i ovanstående studie. Men det skulle vara något att titta på.

 6. Tack för att du gillar den.

  Jag tog ut datan från Handelsbankens hemsida. Där går det att ladda ner dagsdata i csv-format under deras fondsida. Jag hittade inget smidigt sätt att få ner månadsvis data, så fick manuellt ta bort alla dagar förutom den sista i månaden. Om du vill så kan jag ladda upp mitt källdokument på Google docs?

 7. Hej!

  Kul läsning och helt klart ett intressant upplägg!
  En fundering dock, går man in idag och kollar så har man ju ca 35% "fallhöjd" från SPP Global och ca 25% från SPP Sverige ner till SPP Obligationsfond. Över tid tror jag helt klart på idén men frågan är om det är ett dåligt läge att gå in nu eller hur ser du på det?

  Mvh

 8. Yep, jag vet. Det är alltid svårt att förutse vad som kommer att hända. Det var också liknande fallhöjd under åren 1995-2000, 2003-2007, så alltid svårt att veta när det slutar. Men eftersom det finns tröghet i marknaden så kommer fallet bli mindre. Fallet var -27,5 % vid 2008 och då var fallhöjden liknande som idag. Frågan är om uppgången kommer att sluta imorgon eller vara i två år till? Det är osäkert och folk har redan sagt i 1,5 år att vi ska få en bear market. Gick man ur då så hade man missat en 30-40 %-ig uppgång. Allt kan hända nu med nollräntor, vi ligger fortfarande vid 1996/7-års värdering.

 9. Tack för en bra blog, keep it up! Mycket intressanta inlägg om Dual Momentum, skall definitivt läsa på mer i ämnet. Ser ut som en bra modell att använda åt till exempel PPM-pengarna eller kanske barnens portföljer.

  Vad kör du för modell i PPM?

 10. Tack för en bra blogg! Intressanta inlägg kring Dual Momentum.

  En fråga: varför har du valt en räntefond med relativt långa räntor? När styrräntan börjar höjas igen blir en sådan fond lite lidande, samtidigt som en sådan höjning också kan drabba marknaden. Några tankar kring detta? Kan det vara mer intressant att köra på en korträntefond istället (ex. Spiltan Räntefond Sverige)?

  1. Tack för mycket intressant blogg. En fråga, i källdatat är momentum för respektive månad beräknad på föregående månad + ett år bakåt (dvs 13 månader bakåt ) Varför inte beräkna på den senaste månadsutvecklingen och ett år bakåt?

 11. Ja, faktiskt. Jag har inte reflekterat över mitt PPM utan kör endast konjunkturmodellen som tidigare där. Däremot känns denna modell perfekt för PPM då man oftast har globala indexfonder där. Tack för tipset!

 12. Ja, har funderat på det. Har ju som tidigare nämnt att långa räntor i nuläget är inget bra alternativ. Dessutom så har de flesta Dual momentum-testerna skett under vår nu långvariga bond bull market som skett sedan 70/80-talet. Jag ska publicera ett test från 1919 som visar att senast vi hade dessa låga räntor (under depressionen) så föll obligationer med -30 % samtidigt som börsen föll med lika mycket. Detta var under andra världskriget, så det är svårt att dra paralleller men visar på faran med att använda Dual momentum med obligationer i en lågräntemiljö. Kommer diskutera det mer längre fram. Långa räntor är inte optimala i dagsläget.

 13. Tack för att du lade upp grunddatat. Jag kikade på skillnaden mellan 6 och 12 månaders lookback. I snitt ger 6 månader 1.3 procentenhet mer per år under just den här perioden. Sen blir det fler transaktioner, 26 ggr växlar sverige och global ledningen. Tittade inte på hur många gånger den hoppar in i obligationer. Antalet transaktioner gör kanske inte så mycket med fonder i ett ISK.

  Det är framförallt dippen 2007-2008 som minskas. Tappar endast ca 10%. Däremot så tappar 6-månaders avsevärt mer under 2012. Tyvärr så går det inte att klistra in en graf här. Ser fram emot ditt långa backtest.

  V

 14. Tack för att du delar! Ok, det är en bra förbättring. 26 ggr är klart mer, men kanske okej eftersom det är så många år. Jag ska testa hur det är med 6 månader med det långa testet också. Det kommer upp lite senare i veckan.

 15. Ja precis, det var ju många som för 2år sedan börja lägga sig delvis eller tillochmed helt likvidia för att allt var för dyrt, dom har ju missat en fin resa. Jag kör själv en portfölj MA200/MA50 strategi med 12st kvalitetsbolag, köper varje månad i det bolag som ser mest köpvärd ut så länge trenden är på rätt sida.
  Dock ska jag snart starta eget och kommer få lägga mycket tid på det, har därför sedan ett tag börjat snegla mer och mer på index. Men ska man vara ärlig så är det ju inte särskilt kul med indexinvestring, tänker därför behålla en del av portföljen till aktier 🙂 Kanske 20-30 %.

  Annars verkar detta vara något, har beställt boken nu och ska se om uppfattningen begår efter att ha läst den. Ang dipp så kanske det är bättre att kolla 6mån bakåt? Vet att någon annan tog upp det och du svarade att Antonacci förespråkade 12mån pga courtage men kör man fonder är ju inte det något man behöver ta hänsyn till?

  Mvh

 16. Supertack, orkade inte vänta riktigt så jag tjuvstartade.
  Kollade om man körde med Global/Swe/Räntebärandepapper, mest av nyfikenhet.
  Är rätt trött så kan ev. ha tänkt tokigt men jag gjorde som så:
  * Den sista dagen i månaden kollade jag vilken fond som har bäst momentum det senaste året. Vinnaren fick köra kommande månad.
  * Straffade byten genom att låsa kontot i 3 dagar, för så gör ju banken.

  Körde analysen från 2009 och resultatet blev om man pytsade in 10kkr:
  DM: 20296kr
  Usa: 25264kr
  Sverige: 28566kr

  Min hypotes var att stoppa in räntebärande för att minska volatiliteten, vilket det gjorde men det drog även ner vinsten avsevärt.
  Tror det viktiga är att hitta 3-4 "ortogonala" marknader.
  Får helt enkelt fundera på vilka det kan vara och bygga upp en ny hypotes. 🙂

 17. Fonder har ju två drawbacks som kan ses som straff, liknande courtage.
  1) Avgift
  2) Det tar +3 arbetsdagar att byta.

  Båda två kostar på. 🙂

 18. Absolut! Men jag ser inte avgiften som ett courtage eftersom du inte behöver betala mer om du byter oftare. Däremot kan ju den fond man byter till ha en högre avgift.
  Och kör man SPP förlorar man ju knappt en dag på marknaden, om man handlar på Avanza i alla fall.

  Så kan man minska nedsidan när börsen rasar relativt snabbt genom att köra 6mån istället kan det ju vara värt det? 🙂

 19. Jo, men det är fortfarande en kostnad i att ligga utanför och balansera om. Kan säga att jag råkade köpa fel fond på mitt Nordnet-konto nu senast och det kan komma att kosta mig ca -5 % i avkastning. (Råkade köpa SPP Japan innan jag kom på att bästa valet är ändå SPP Global)

  Sedan under längre tid så har 12 månader visat sig vara bättre än 6 månader, i alla fall med absolut momentum. Se mitt senaste inlägg där jag testat nästan 100 årigt svensk data.

 20. Tack för en bra sammanfattning och backtest av dual momentum ur ett svenskt perspektiv.

  Det vore super intressant att se hur det skulle se ut med 6 månaders lookback period, det verkar ha klarat 2008 och 2011 mycket bättre och jag kan inte komma på några nackdelar.

 21. Testade det här: http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/05/backtest-absolut-momentum.html
  Absolut momentum på den svenska börsen ger att 12 månaders-perioder fungerar bäst, liknande med vad Antonacci fann i när han gjorde tester på dual momentum på den amerikanska börsen. Man ska vara försiktig med metoder som inte testas under tider på kortare än 15 år, blir lätt att man anpassar efter rådande situation och dessa kan lätt ändras mellan olika 15 års-perioder. De senaste 15-20 åren är riktigt speciella och de 20 åren innan dess (vilka kan vara liknande med kommande 20 år) är helt annorlunda. Rekommenderar "The little book of sideways markets" som motiverar att marknaden går i 20 års cykler om bull markets och sideways market där vi kan komma att lämna en sideways market efter denna period. Så det gäller att vara försiktig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *