Investeringsstrategi för aktiva portföljen

Under fliken ”Aktiv strategi” har jag försökt summera alla mina lärdomar jag tagit efter de olika böcker och bloggar jag läst och hur jag ska tillämpa det i mina aktiva köp. Detta är ett löpande projekt och jag mottar gärna kommentarer om de olika punkterna då jag endast är i starten av att bygga upp en aktiv aktieportfölj. Framöver har jag också tänkt att komplettera med en källförteckning till de böcker och arbeten jag baserar min strategi på. Strategin är som följer:

 • Koncentrera och fokusera på värdeaktier. Dessa slår index över tid, billiga aktier har stor sannolikhet att gå bättre över tid. Fokusera på nyckeltalen EV/EBIT, P/E, P/S och P/B. Använd screeners för att få tag på de lägst värderade företagen på börsen och börja där.
 • Analysera bolagets balansräkning och kassaflöde. Mycket kan finnas i kassaflödet, om stora investeringar skett eller om bolaget är finansiellt stabilt. Kolla också på tillgångarna och skulderna. Finns det mycket omsättningstillgångar? Stor kassa?
 • Kolla på avknoppningar. Dessa kan säljas till ett lågt värde efter avknoppningen på grund av att de ursprungliga aktieägarna inte vill behålla företaget. Därefter kan bolaget upptäckas av andra som är intresserade.
 • Kolla inte aktiekurser för ofta. Detta påverkar oftast humöret och det bästa är att inte bli påverkad av Mr Markets svängande humör.
 • Fokusera på nedsidan. Hur mycket kan bolaget falla? Sedan fokusera på uppsidan.
 • Investera endast i stabila företag, tänk att du ska lägga det i byrålådan i 5 år för att sedan ta upp det. Detta betyder inte att företaget ska vara superbra, utan kan vara ett bra företag som köps långt under intrinsic value. 
 • Köp stabila företag som har ett jämnt kassaflöde och som har förutsättningarna att fortsätta ha det. 
 • Undvik spekulera. Köp inte ett företag för att det ska upp, utan köp det för att det är ett undervärderat bra företag som kanske är i en tillfällig knipa. 
 • Håll koll på ledning och insiders och deras intressen i företaget. 
 • Köp endast aktier för att äga ett bolag, ej för att spekulera eller för att äga ett värdepapper. 
 • Lita inte på vinstprognoser eller riktkurser. Vinstprognoser har oftast fel och man extrapolerar oftast historik vilket många gånger inte kommer ske.
 • Investera endast i bolag som jag förstår mig på.
 • Avvakta minst några månader innan jag säljer en aktie jag köpt. Speciellt om den gått ner i pris.
 • Aktivitet snarare skadar än förbättrar resultaten. Begränsa antalet köp till det yttersta.
 • Diversifiera, men diversifieringens fördelar tar stopp vid ca 6 aktier och speciellt vid 15 aktier. Så ligg däremellan. 
 • Ju billigare företag desto bättre, kolla på extremt låga EV/EBIT och P/B (net-nets). Trots motgångar så kan dessa aktier ge sjukt bra avkastning.
 • Var ”contrarian”, köp aktier som ingen annan vill ha. Det är många gånger aktier som gått dåligt som ger bäst avkastning.
 • En bolags historiska tillväxt är oftast inprisat i aktien. En historisk tillväxttakt i vinster betyder inte att det kommer att fortsätta. Om detta ska räknas in bör ett det göras väldigt konservativt.
 • Att köpa ett ”wonderful business” är extremt svårt. T.o.m. Greenblatt skriver att det är extremt svårt att göra som Buffett och Peter Lynch och gör själv inte det. Istället så satsar han på att hitta tillfällen på marknaden som andra investerare missar, och lyckas få 40 % i avkastning. 
 • ROIC, ROE, RO* etc är ett dåligt värdeinvesteringsmått att gå på pga ”mean reversion” vilket innebär att de flesta företag går mot samma RO* efter ett antal år. Endast ett fåtal sticker ut och dessa är enormt svåra att hitta och deras goda RO* är oftast inprisad (se H&M).
 • På kort sikt fungerar momentum bra (upp till ett-två år). På längre sikt är det sådär.
 • Köp i dippar. (Lättare sagt än gjort)

5 reaktioner på ”Investeringsstrategi för aktiva portföljen”

 1. Många kloka tankar men….

  Det är övervägande kvantitativa regler, kanske naturligt för en fysiker 🙂 .. men det är lika viktigt med kvalitativa (icke kvantifierbara) regler.

  Rekommenderar lite "forskning" även på det området.. 🙂

  Besser

 2. Tar ett steg tillbaka.
  När man ser efter lite noggrannare så finns det flera bra kvalitativa regler också.
  Men det finns antagligen flera på den sidan.
  Det jag saknar är huvudägare och långsiktighet

  Besser

 3. I believe buy-n-hold is still superior to quant value strategies and you will be disappointed by your results. Based on my own analysis buying cheap stocks based on P/E, P/S and P/B is a very bad idea because these type of companies are usually in distress.

 4. Tack för kommentaren. Jo, har försökt baka in mer kvalitativa kriterier. Har inte kommit över så många i den litteratur jag läst, därför har det blivit mest kvantitativa. Men ägarbilden och långsiktigheten är något som jag ska ta med, lägger till det nu. Kollar själv på det, men glömt lägga till det. Ska hålla utkik efter fler, tar gärna emot mer tips.

 5. But it is the companies in distress that I want to find! And they don't need to be in a distress to be low valued. Intel is for example among the 10 % lowest valued corporations in US above 10bn$ market cap according to PE and they have a steady cash flow and profit growth. Thing is though that if you hold on to a company forever, all the return depends on the profit of that company. I'm not confident enough that in taking that bet. Not even Buffett holds a company forever. So I might keep it for one year, I might keep it for five. When I find a better opportunity and it feels overvalued I sell it and buy that other investment opportunity instead. That is at least my basic idea. When growing more confident I might find companies I want to hold on to forever, but until then my goal is to have them for some months to some years.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *