Taktiskt allokering av kapital under marknadscykeln

Efter den senaste ruschen så har jag fått upp intresset igen för att kolla vad värdet på aktiemarknaden är och om det finns något sätt att på ett bra sätt göra taktiskt tillgångsallokering (varierar mellan aktier och obligationer). Jag har läst en del och har hittat ett antal vetenskapliga artiklar i området som jag ska läsa i helgen.

För det första så är det riktigt svårt att på egen hand avgöra övervärdering eller ej. Det finns flera sätt att säkra sina tillgångar, men under enskilda perioder så kan dessa metoder prestera sämre. Den hittills bästa metoden jag hittat är att investera med konjunkturen, denna har presterat riktigt bra de senaste 30 åren, men det är svårt att avgöra om den kommer fortsätta prestera bra. 30 år är också för kort tid för att avgöra om en strategi är fullt tillräckligt.

En annan metod är att använda teknisk analys. Här finns det flera metoder att använda där den vanligaste är det gyllene korset, där man köper om MA50/EMA50 skär MA200/EMA200 nerifrån och säljer om det skär uppifrån. Denna metod har fungerat riktigt bra för att säkra sina tillgångar, men har under långa test förlorat mot index. Däremot fungerar den bra i dessa sidoledes gående marknader som vi upplevt sedan år 2000. En annan metod är att använda momentum, alltså köpa då börsen går upp och sälja när den går ner. Jag testade den metoden för 6 månaders momentum för OMXSPI sedan 80-talet och den visade sig vara effektiv. Däremot så hade man förlorat ganska mycket jämfört med index de senaste 5 åren på grund av 2011-2012 dippen.

En bok jag tänkt köpa är The Little Book of Sideways Markets. I den står tesen att vi befinner oss i en sidoledes gående marknad och att dessa sker frekvent. Först sker en bull market, sedan en sidoledes marknad, sedan bull market igen. 1950-1966 var det bull market, 1966-1982 var den sidogåendes, 1980-2000 var en bull market och sedan 2000 har den varit sidogåendes. Typiskt är varje period 13-18 år och vi är nu 15 år in i den senaste ronden. Det kan innebära att vi får en ordentlig krasch igen, för att sedan få en ordentlig bull market. Receptet för att klara sig i sidogående marknader är värdeinvestering och något jag tänkt tillämpa. Läs mer nedan:
http://greenbackd.com/2013/05/13/how-earnings-grow-while-pe-ratios-contract-in-sideways-markets-vitaliy-katsenelsons-presentation-to-the-las-vegas-value-investing-congress/

Investerar man i index så är alla metoder nämna ovan bra och effektiva för att skydda kapital och bra i sidoledes gående marknader. Däremot om man investerar efter en kvantitativ värde så dyker en annan bild upp. I Greenblatts backtest av Magic Formula så har endast gett negativ avkastning under 2002, 2007-2008 under åren 1988-2010. På den amerikanska marknaden så gick de sämre än index under 2007-2008, men på den svenska har de gått klart bättre och endast tappat -30 % av värdet. Dessutom så har dessa dippar gett den bästa avkastningen för dessa strategier. Magic formula gav 70 % under 2001 och 80 % under 2003 och backade endast -4 % under 2002. Så det är riktigt farligt att gå ur marknaden under bear market, där finns mest att hämta. Detsamma under åren 1990-1994 då marknaden var svag och svajig, då gav marknaden ändå 50 % i avkastning, medan Magic formula gav 220 % i avkastning. Värt att notera är att många strategier gav positiv avkastning från 1991-2007 trots den stora bear market som skedde 2000-2003. I Sverige så var fallet ännu mindre under 2007 än för övriga marknaden, se Värdebyrås analys av Magic Formula.

Så med detta sagt så vill jag rekommendera vad de förespråkar i Grahams bok The Intelligent Investor och fördela kapitalet fixt mellan räntor och aktier beroende på sin personliga situation. Detta gås också igenom i denna artikel. Så känn efter din egen riskaptit och behov av kapital inom de närmaste 5 åren och fördela innehavet efter detta. Sedan uppdatera fördelningen fixt mellan kapitalslagen, så om aktierna går ner, köp mer aktier så att fördelningen är fix. Det sämsta är att ha alldeles för stor fördelning i aktier för att sedan ändra sig då börsen gått ner. Själv har jag för nuvarande fördelningen 65 – 35 % aktier och ränta. Delen aktier kommer att öka under året och sedan årsskiftet 2013/2014 så har den ökat från 0 % då jag började investera seriöst i aktier. Återigen, ha fördelningen fix oavsett hur marknaden rör sig, anpassa endast efter din personliga situation.

Notera även att vi nu har de lägsta räntorna någonsin på obligationer och att dessa kan komma att ge negativ avkastning rensat för inflation de närmaste 10 åren. Detta skedde under åren 1950-1980 då räntorna steg från 2,3 % till 10,8 % i USA. Nu har vi 0,7 % i Sverige och kommer troligtvis få lägre, vilket gör att obligationer inte ser ljusa ut. Hellre ha pengarna på ett konto med hög ränta och väg den avkastningen mot den på börsen. 3-månaders räntan stod ändå i 3,5-4 % under topparna 2000 och 2007 jämfört med 0 % idag, något som ger en indikation på fördelningen. Graham jämförde räntan på obligationer med direktavkastningen för att se vad som var bäst att satsa på på längre sikt. Idag är räntan 0,7 % på 10-åriga obligationer medan direktavkastningen är ca 4 % på Stockholmsbörsen. Så oavsett prisrörelser så är börsen att prioritera i dagsläget på sikt. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.