Se upp för fallande knivar

Mekonomen och Elekta är två företag som jag är intresserad av att köpa. Båda har visat bra vinsttillväxt och omsättningstillväxt tidigare år och ser ut att har en lovande framtid. Däremot så har marknaden varit alldeles för optimistisk och övervärderat dessa företag, och då prognoserna inte infriats så har de sjunkit rejält. På ett år har riktkursen för Mekonomen sänkts från 230 till 172 och för Elekta från 110 till 90. Det har gjort att kursen har sänkts för aktierna från 230 respektive 110 till 158 respektive 74. Vid nuvarande nivåer är dessa aktier attraktiva, frågan är när botten är nådd?

Avanza skrev i sitt nyhetsbrev att man inte ska fånga fallande knivar, alltså köpa aktier som fallit bara för att det är en låg värdering. Detta är något att tänka på för t.ex. Elekta och Mekonomen. Det finns ju en anledning till att de fallit trots att jag tycker att det är en överreaktion. Det känns som att om man skulle säga att man kommer ha dubbel inkomst nästa år och alla vill plötsligt pracka på en massa saker, och när det visar sig att man bara har +50 % så försvinner allt intresse. Däremot så om marknaden har tappat intresse så bör man vänta tills intresset är åter där.

Hur ska vi lösa problemet när man ska köpa? Jag tänkte mig att man kan använda teknisk analys och köpa då kursen överstiger MA200. Det brukar visa på att trenden ändras från nedgående till uppåtgående. Det har stämt bra både för Mekonomen och Elekta. Däremot så innebär det att jag behöver vänta i dagsläget till att priset ökar med 5 respektive 14 %. Så en bra idé kan vara att köpa dels lite nu, sedan avvakta och köpa vid en ännu lägre värdering eller då kursen passerar MA200.

För alla aktier är tanken att köpa vid RSI < 50 och vid positiv divergens. Denna indikator visar på underköpt läge på börsen, i dagsläget befinner vi oss i överköpt läge med 3 veckor av stigande börs och rapportfrossa. Så kommande inköp kommer troligtvis vara Telia, H&M, NCC och lite Mekonomen och Elekta när dessa passerar RSI < 50.

En till teknisk indikator är att ha någon slags stop-loss vid prisfall. En bra indikator verkar vara -20 % från toppvärdet, om aktien dyker mer efter det så fortsätter den oftast under lång tid. Dessutom är konjunkturbarometern en allmän indikator om jag ska vara i eller utanför aktiemarknaden. Men t.ex. Elekta föll som mest -40 % under högkonjunktur, så då hade bästa valet varit att sälja vid -20 % och köpa nu. Kanske ska man minska marginalen ännu mer vid sälj-rekommendationer. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *