På spaning: Telia, H&M, Axfood, Elekta

Jag håller på att spana på potentiella aktier till portföljen och har kommit över några intressanta köp. Dessa inkluderar tidigare nämnda och jag har hunnit kolla på några idag. Till min hjälp har jag använt Avanzas hemsida, 4-traders.com och Börsdata.se. De jag kollat idag gillar jag i hög grad, dels på grund av hög direktavkastning, hög vinsttillväxt och allmänt intressanta företag.

Först kollade jag på H&M. De har en okej direktavkastning på 3,23 %, legat någorlunda konstant i pris under året och är prognostiserade att öka vinst per aktie (EPS) med 12-13 % till nästa år. De har lyckats öka vinsten med 7 % per år de senaste 3 åren, vilket gör det fullt möjligt. Dessutom har de haft en expansiv fas och hoppas nu få tillbaka på investeringarna. 2016 så är prognosen att försäljningen är dubbelt så stor jämfört med 2008, däremot inte vinsten. Vid en eventuell dipp så känns aktien köpvärd och kan trots ett högt P/E-värde ge bra avkastning. Vinsten är i år i nivå med 2010, så det känns som att det finns potential vid vinsttillväxt. Detta är också Stockholmsbörsens största bolag, ett med mest innehav och ett av de mest analyserade och verkar vara enligt många ett måste i portföljen. Snittriktpriset är satt till 305 kr.

Näst på tur var Telia. Detta bolag har en riktigt hög direktavkastning på 5,9 %. Tyvärr verkar inte vinsttillväxten vara så hög och vinsten har pressats de senaste åren. Enligt prognoserna kommer det att vända kommande år med vinsttillväxt på 10 % per år, men det är alltid svårt med prognoser. Däremot brukar prognoserna stämma bra för Telia, så det kan bli bra resultat. Snittriktpriset är satt till 53 kr.

Nu till de lite mer roliga lite mindre bolagen. Elekta har gått ner mycket i år, men detta på grund av ett sämre 2014 och inte lika lovande prognoser för framtiden. Däremot så har den aktien värderats ner ganska mycket i år, och nu har VD:n gått in och gjort sitt första köp. Direktavkastningen är på 2,93 % och totalt väntas vinsten öka med 20 % till nästa år. Totalt har de lyckats mer än dubbla vinsten från 2009 och anledningen till att aktien fallit är att man dragit ner prognosen från att man skulle öka vinsten med 65 % från 2013 till 2016 till endast 25 % det senaste året. Detta gjorde att snittriktkursen sänktes från 110 till 90. I dagsläget ligger aktien på 74 kr. Så en intressant aktie som kan gå upp. Däremot så känns det säkrast att avvakta under fallet och se när EMA50 närmar sig MA200.

Axfood är sista aktien jag tänkt skriva om idag. Den har ökat med 22 % på knappt en månad, från att legat runt 360 hela året till att gå upp till 440 kr. Denna aktie har bra avkastning på 3,3 % och vinsten väntas öka med 5 % nästa år. De senaste 5 åren har vinsten ökat med runt 6 % per år, vilket är en bra tillväxt som Axfood verkar fortsätta med. Snittriktkursen ökade markant från 320 till 390 kr efter senaste rapporten. I dagsläget så känns den övervärderad, men faller kursen ner igen så känns det som ett attraktivt köp.

Allmänt så gillar jag företagen och deras produkter, så vill gärna kolla lite mer på dem och de hamnar på min bevakningslista. Nästa steg är att kanske sätta upp något slags köpintervall och se var de hamnar framöver. Allmänt så känns det bra med att göra fundamentalanalys med hjälp av tekniska indikatorer för att köpa aktier. Kanske inte gör bästa klippen, som med The Magic formula, men det är roligt att välja ut aktier på grund av väl skötta företag och känslan av att äga ett företag. Själv så baserar jag merparten av portföljen i mitt passiva sparande som jag tror ändå kan komma att gå bättre. Däremot så är det intressant och se hur bra man presterar. Vi får se framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *