Genomgång av banker

Håller på att kolla igenom vilken bank som jag vill köpa. Med dagens värderingar så svävar SEB upp som min solklara favorit. Detta var redan innan min favoritbank av alla storbanker, men som prismedveten person så använder jag ingen storbank då dessa har alldeles för bra marginaler och man kan hitta mycket bättre erbjudanden hos andra banker. Bättre att äga en.

Handelsbanken och Swedbank brukar jag se som favoriter bland andra bloggare. Dessa har ett P/E-tal på 14,5, en direktavkastning på runt 5 % och ett P/B-tal på 1,9. SEB har mindre direktavkastning, endast 4,3 %, men mycket bättre P/E-tal på 11,5 och mycket bättre P/B-tal på 1,6 (alltså mer eget kapital per aktie). Utöver det så är avkastningen på eget kapital bland de bättre i SEB samt att om SEB skulle delat ut lika mycket av vinsten som Handelsbanken och Swedbank så skulle de hamnat på en direktavkastning på 6,5 %. Nu har de byggt upp ordentligt med eget kapital och har mer svängrum att dela ut mer framöver. Däremot så är vinstförutsikterna inte så höga för SEB, de kommer troligtvis minska vinsten med -5 % jämfört med de andra som kommer öka den med + 5 %. Tur nog så har de strikta amorteringskrav på bolån, så troligtvis kommer de inte åka dit lika hårt vid ett boprisfall.

Allmänt så tycker jag SEB ser ut som ett riktigt bra köp och det är bara att hoppas på att de ökar utdelningen nästa år. Nu blir det till att läsa deras årsrapport och se vad de tänker göra. Nu blir det till att avvakta tills RSI<50 för SEB.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.