Världens börser ner -7,5 % sen första september

Världens börser och den svenska börsen har gått ner ca -7,5 % sen första september. Det är ett ordentligt prisfall som tog fart i nu senaste veckorna. Kollar man börsens nivå nu jämfört med toppen i år så är börsen ner – 10 % om man kollar på OMXSPI, alltså alla aktier på Stockholmsbörsen. Detta är däremot inget ovanligt, senast det skedde var under sommaren 2013 då börsen backade med – 10 % och under våren 2012 då börsen backade – 14,5 %. Frågan är nu om det kommer fortsätta nedåt som sommaren 2011 då börsen föll med -30 % på fyra månader eller om den kommer att hoppa tillbaka upp som 2012 och 2013. Kollar man på konjunkturen så bör den hoppa upp igen, då vi inte går in i en lågkonjunktur som under 2011. Under år 2006 så föll börsen med – 18 % under 2 månader för att hoppa upp till samma nivå några månader senare. Men vem vet, vi kanske går in i en ny lågkonjunktur och förra lågkonjunkturen 2011 så tog det börsen 2 år att återhämta sig. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *