Månadsrapport maj

Månaden är inte riktigt slut än, det är en handelsdag imorgon, men jag tar och sammanställer månadens rapport idag ändå. Totalt så gick portföljen upp med 3,53 %, lite mer än dubbelt jämfört med DJ World som gick upp 1,52 % och ungefär som SIXPRX som gick upp 3,27 %. Det innebär att min portfölj slår både världsindex och Stockholmsindex denna månad, främst på grund av att småbolag, investmentbolag och tillväxtmarknader har gått så bra den senaste månaden.

Utveckling portfölj maj vs DJ World

Sedan jag startade portföljen så har den gått upp med 11,23 %. I jämförelse så har DJ World gått upp med 6,32 % och SIXPRX har gått upp med 11,39 %. Det innebär att min portfölj liknar ganska mycket den breda svenska börsen. Mitt innehav vid månadsskiftet efter månadsköp är:

44,8 % Danske invest global index
23,1 % Avanza Zero
16,7 % AMF Aktiefond Småbolag
10,5 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
4,9 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index

Köpet denna månad var fördelad:
40 % Danske invest global index
20 % Avanza Zero
20 % AMF Aktiefond Småbolag
10 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10 % Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index

Så köpen motsvarar inte riktigt innehavet i dagsläget. Detta är för att jag valt att inte sälja något innehav förrän marknaden är överhettad, detta på grund av tabben att sälja tillväxtmarknadsfonden när denna var på uppgång.

Nu får vi se vad som händer under sommarmånaderna. De senaste 10 åren så har sommarmånaderna oftast gett en stillestånd på marknaden eller knappa uppgångar på 5 %, dessutom har de två stora prisfallen under 2007 och 2011 börjat under sommarmånaderna. Förra året skedde en nedgång med -10 %, och sen en återhämtning. Troligtvis kan det scenariot ske i år igen. Vi får se!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *