Konjunkturbarometern maj 2014

Idag annonserade Konjunkturinstitutet sin konjunkturindikator för maj och den sjönk till 98,8 från 102,4 i april. Så efter en uppgång kring årskiftet så verkar indikatorn ligga runt 100. Enligt di.se så var anledningen till att den gick ner mest på grund av olika lagerberäkningar och inte så oroande, utan att ekonomin i helhet återhämtar sig. Så troligtvis så ligger ekonomin på liknande nivåer framöver och det kommer att ta ett tag innan vi passerar 110-sträcket. Detta är bra då det dröjer ett tag tills ekonomin blir överhettad igen. Det enda oroande momentet är att vi fastnar i deflation och marknaden inte tågar på. Däremot är svenskar ganska konsumtionsbenägna så det är nog ingen större fara. Detaljhandeln går just nu på högvarv, så vi får se vad som händer. Det är snarare den exportdrivna industrin som hänger efter.

Om en vecka kommer Eurostats konjunkturbarometer. I april låg den på 102 i EMU-området och 106 inom EU. Så EU tågar på, trots att detta endast leder till en måttlig tillväxt på 0,9 % för EMU. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *