Valueguard: Bostadspriserna ner -0,1 % i juni

Valueguard rapporterar att bostadspriserna sjönk med 0,1 % i juni. På ett års sikt så är priserna upp +9,1 % och det är främst bostadsrätter som drivit uppgången, där främst Stockholm och medelstora städer drivit på uppgången. Nedan så är IMF Global Housing Watch graf över bostadspriserna i relation till inkomster och hyror. Hyror för Sverige är som sagt missvisande då de inte är satta enligt marknadspriser (om de skulle uppjusteras till inkomst så skulle hyrorna öka med 5-15 %, förutom i Stockholms innerstad). Däremot så är huspriserna 18 % högre än det historiska snittet för inkomster. För att det skulle behöva utjämna sig så krävs det med 3-4 % i löneökningar totalt 4-6 år med stillastående huspriser. Så det skulle kunna ske relativt snabbt, bara inte huspriserna skenar iväg. Nu är det så att huspriserna följer konjunkturen, så de kommer troligtvis gå upp i 2-3 år framåt för att sedan vid högre räntor och en vändande konjunktur falla tillbaka till jämviktsläge, vilket innebär ungefär dagens priser om 5-6 år (2020). Det bästa vore att amorteringskrav infördes nu och priserna då förhoppningsvis skulle ligga stilla fram tills 2020. 


Perfekt! För om jag skulle bli tvungen att gå in i bostadsmarknaden skulle det i så fall vara runt 2020! Hoppas att investeringssparkontot ökat bra tills dess.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *