Att hitta sin edge

Om man vill lyckas på börsen och slå index gäller det att hitta sin edge. Det gäller att på något sätt hitta en väg där man lyckas vara bättre än de andra där ute genom att identifiera felprissättningar på något sätt. Dessutom gäller det att också behålla tron på sin edge och varför sitt system bör fungera bättre än de andra på aktiemarknaden. Det roliga med just detta är att denna tro gör att många blir så pass övertygade över att den edge de utvecklat är det enda rätta, vilket gör att de ignorant slår bort de andra sätten. Men den som studerat marknaden och de som lyckats över tid inser att det finns många vägar till att slå börsen.

Själv har jag också många gånger varit skeptiskt till flera sätt att försöka slå börsen. Dels på grund av att jag försökt och inte riktigt förstått, men också på grund av min egen ignorans. Ett område jag har haft svårt med och testat själv är just trading och teknisk analys. Jag hade svårt med detta mycket på grund av att jag inte vet vad jag ska leta efter och då jag tycker det är svårt att koppla ihop underliggande fundamenta och marknadsrörelser när mycket är så slumpmässigt på börsen. Det går inte att säga exakt att på grund av nyhet X  eller rörelse Y så kommer aktie Z röra sig W %. Trots detta vet jag nu utifrån mina egna studier att marknadsrörelser kan vara något mycket kraftfullt, exempelvis genom momentum. Många traders och investerare har visat på förmåga att få en uppfattning av responsen på börsen och framgångsrikt dra nytta av dessa. Som en kock som kan smaka av en rätt och veta exakt vad som saknas har de utvecklat en respons för att veta hur de ska agera på olika signaler.

Ett annat fält som jag själv testat på och också tycker är svårt är att investera i aktier utifrån en egen fundamentalanalys. Då framtiden alltid är osäker vet man aldrig vad som kan hända i ett företag/marknad eller liknande. Det enda man kan utvärdera är företagets potential, historik, affärsmodell, marknad och kompetens. Sen får man göra en kvalificerad uppskattning. Då företagets pris sätts utifrån framtida vinster blir det ett avvägande mellan nuvarande pris, framtida tillväxt och diskonteringsränta. Många visar att de kan göra det på ett bra och smidigt sätt, identifiera bra affärsmodeller och se vad som funkar. Här kan felprissättningar ske då folk är för pessimistiska för företagets framtid, där de antingen tror att verksamheten inte kommer att vända från dåliga förhållanden eller att tillväxten kommer vara lägre än vad den blir. Som många sett senaste åren så har marknaden exempelvis underskattat den höga tillväxten i många It-företag och de som lyckats identifiera vinnarna har blivit rikligt belönade. Också här är det missprissättningar som kunnat bekräftas empiriskt i studier, där det visat sig både vara lönt att köpa börsens billigaste bolag eller de med högst tillväxt och avkastning på eget kapital.

Det som knyter samman dessa områden är att de kräver mycket fokuserad träning, lära sig av tidigare utövare och förstå vad som funkat, men också testa och implementera strategierna själva. Många av de skickliga investerarna har utvecklat sin edge under år och tusentals timmar av arbete. För att bli bra måste man verkligen gilla det man håller på med och lägga ner energi. Många lyckas inte med det och väljer att ge upp. De fåtal som lyckats riktigt bra är oftast de man läser om i nyheter, böcker, bloggar och twitter.

Trots det tror jag att det går att hitta sin edge på andra sätt än att lägga år på att analysera aktiekurser eller årsredovisningar. Börsen är i sig många gånger kortsiktig och odisciplinerad och felprissättningar kan uppstå i många fall där det finns en övertro eller en överdriven pessimism. Genom att vara långsiktig och disciplinerad kan man på så sätt skapa sin edge. Min egen edge har jag hittat i att investera systematiskt i det som fungerat på börsen, i områden av felprissättningar och flera av de nämnda ovan. Många ser detta som ”för enkelt” och ingen match och jag har ännu inte sett någon institutionell investerare här i Sverige som implementerar liknande metoder. Kritiker kommer fortsatt säga att det inte fungerar på grund av att informationen nu är publik, men trots att ”hemligheten” varit ute i decennier har de mycket väl fungerat bra under åren jag investerat. Människan ändrar sig inte i första taget och felprissättningar på marknaden kommer på ett eller annat sätt att fortsätta att bestå.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *