Börssignaler i dagsläget

Under åren har jag skrivit en del här på bloggen om olika börssignaler för att avgöra trenden på börsen och kommit fram till ett antal som korrelerar med börsutvecklingen. Alla är inte optimala och funkar inte hela tiden, men de har funkat bra om man använt de systematiskt över längre tidsperioder. Har sammanställt en sida med trendverktyg (premium) för dessa signaler på Börslabbet och för den som vill lära sig mer om dessa signaler kan följa Börslabbets Grundkurs i trendföljning.

Tycker det är ganska intressant läge nu senaste året då de börjar indikera en börstopp, skrev mer om det i våras i inlägget ”Toppar börsen i år?”. Men som vanligt i denna börscykel så fortgår trenderna långt mycket längre än förväntat. Många trodde att börsen skulle toppat 2015, vilket visade sig vara en falsk signal. Det verkar också som att det varit lite för tidigt att förvänta sig en börstopp i år. Kollar vi på glidande medelvärdet visar det fortsatt tjurmarknad på Stockholmsbörsen.

Nedan visas utvecklingen för Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXSGI) och glidande 200-dagars medelvärde. På grund av dollarförsvagningen i augusti var vi strax under glidande 200-dagars medelvärde, men börsen rekylerade uppåt till nya toppnivåer därefter. Än så länge har trenden inte vänt på börsen.

Också underliggande ekonomi går i högvarv. Nedan visas barometerindikatorn som korrelerat bra med börsen senaste 20-30 åren. Ett värde runt 110 (högkonjunktur) har korrelerat med börstopp, medan värden runt 90 (lågkonjunktur) har korrelerat med börsbotten. Vi har nu varit runt 110 sedan december förra året. Alltså snart 1 år av högkonjunktur och tidigare gånger har det legat på dessa nivåer i 1-2 år och därefter resulterat i en nedgång i ekonomi och börs.

Också amerikansk arbetslöshetsdata är bra att gå på när det kommer till signal för den underliggande ekonomin. Som syns nedan är den 4,2 % och vi får se om den går under 3,8 % och blir lägsta arbetslösheten i USA sen 60-talet. Alltså fortsatt högkonjunktur på andra sidan atlanten.

Också amerikansk inköpschefsbarometer visar på höga noteringar och är runt 60 i dagsläget. Denna indikerar att företag köper in en hel del och gör positiva resultat och är nära de högsta noteringarna senaste 30 åren.


source: tradingeconomics.com

Totalt sett visar de flesta signaler på högkonjunktur och att allt går bra i underliggande ekonomi. Nu är frågan hur länge det fortsätter och när det kommer vända. Det kan mycket väl dröja ett tag till innan det sker. Än visar inte signalerna någon vändning, men en eventuell nedgång i nyproduktion av bostäder och bostadspriser här i Sverige skulle kunna påverka svensk konjunktur.

Det ska bli intressant att se vad som kanske får in oss i nästa lågkonjunktur och när det sker, men det kan fortsatt vara ett tag tills dess. Bloggen Kortsikt som skriver en del vettigt om makro tror att vi är inne i en femte och sista våg här på börsen som fortsätter in i nästa år. Konjunkturinstitutet visar indirekt på lågkonjunktur under 2019-2020 i sina prognoser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *